Subject: RE: How to recover from blank screen on sparc64



Not seeing any error messages on the serial console.
I'm seeing a two-line error message flashing briefly on the blank screen.
Something about lp0 using parport0 - interrupt driven

Here is something that appears in Xorg.0.log:
....
[ 7252.851] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[ 7252.852] (II) The server relies on udev to provide the list of input
devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable
AutoAddDevices.
[ 7252.852] (II) Loader magic: 0x10000332b50
[ 7252.852] (II) Module ABI versions:
[ 7252.852] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 7252.853] X.Org Video Driver: 23.0
[ 7252.853] X.Org XInput driver : 24.1
[ 7252.853] X.Org Server Extension : 10.0
[ 7252.863] (++) using VT number 7

[ 7252.863] (II) systemd-logind: logind integration requires -keeptty and
-keeptty was not provided, disabling logind integration
[ 7252.870] (--) SBUS:(0xf0074964) Sun Turbo GX Plus at
/sbus@1f,0/cgsix@0,0
[ 7252.874] (II) no primary bus or device found
[ 7252.874] (II) LoadModule: "glx"
[ 7252.877] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 7252.919] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.919] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 7252.919] ABI class: X.Org Server Extension, version 10.0
[ 7252.921] (==) Matched suncg6 as autoconfigured driver 0
[ 7252.922] (==) Matched modesetting as autoconfigured driver 1
[ 7252.922] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[ 7252.922] (==) Matched sunffb as autoconfigured driver 3
[ 7252.922] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[ 7252.922] (II) LoadModule: "suncg6"
[ 7252.925] (WW) Warning, couldn't open module suncg6
[ 7252.925] II) UnloadModule: "suncg6"
[ 7252.925] (II) Unloading suncg6
[ 7252.926] (EE) Failed to load module "suncg6" (module does not exist, 0)
[ 7252.926] (II) LoadModule: "modesetting"
[ 7252.927] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/modesetting_drv.so
[ 7252.929] (II) Module modesetting: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.929] compiled for 1.19.3, module version = 1.19.3
[ 7252.930] Module class: X.Org Video Driver
[ 7252.930] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[ 7252.930] (II) LoadModule: "fbdev"
[ 7252.931] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[ 7252.932] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.933] compiled for 1.19.0, module version = 0.4.4
[ 7252.933] Module class: X.Org Video Driver
[ 7252.933] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[ 7252.933] (II) LoadModule: "sunffb"
[ 7252.936] (WW) Warning, couldn't open module sunffb
[ 7252.936] (II) UnloadModule: "sunffb"
[ 7252.936] (II) Unloading sunffb
[ 7252.937] (EE) Failed to load module "sunffb" (module does not exist, 0)
[ 7252.937] (II) modesetting: Driver for Modesetting Kernel Drivers: kms
[ 7252.937] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[ 7252.939] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[ 7252.939] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[ 7252.940] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 7252.940] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 7252.940] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 7252.942] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 7252.943] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.944] compiled for 1.19.3, module version = 0.0.2
[ 7252.944] ABI class: X.Org Video Driver, version 23.0
[ 7252.945] (II) FBDEV(0): using default device
[ 7252.946] (II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen
section
"Default Screen Section" for depth/fbbpp 8/8
[ 7252.947] (==) FBDEV(0): Depth 8, (==) framebuffer bpp 8
[ 7252.947] (==) FBDEV(0): Default visual is PseudoColor
[ 7252.947] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 7252.948] (II) FBDEV(0): hardware: TGX+ sparc (video memory: 3072kB)
[ 7252.948] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
[ 7252.948] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
[ 7252.949] (--) FBDEV(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
[ 7252.949] (**) FBDEV(0): Built-in mode "current"
[ 7252.949] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
[ 7252.950] (II) Loading sub module "fb"
[ 7252.950] (II) LoadModule: "fb"
[ 7252.951] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 7252.953] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.954] compiled for 1.19.3, module version = 1.0.0
[ 7252.954] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 7252.954] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
[ 7252.954] (II) Loading sub module "shadow"
[ 7252.955] (II) LoadModule: "shadow"
[ 7252.956] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[ 7252.958] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[ 7252.958] compiled for 1.19.3, module version = 1.1.0
[ 7252.958] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 7252.959] (II) UnloadModule: "modesetting"
[ 7252.959] (II) Unloading modesetting
[ 7252.962] (==) FBDEV(0): Backing store enabled
[ 7252.966] (==) FBDEV(0): DPMS enabled
[ 7252.967] (==) RandR enabled
[ 7255.720] (II) SELinux: Disabled on system
[ 7255.730] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[ 7255.731] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[ 7255.933] (II) IGLX: enabled GLX_MESA_copy_sub_buffer
[ 7255.936] (II) IGLX: Loaded and initialized swrast
[ 7255.936] (II) GLX: Initialized DRISWRAST GL provider for screen 0
....

-----Original Message-----
From: John Paul Adrian Glaubitz [mailto:glaubitz@xxxxxxxxxxxxxxxxxxx]
Sent: Wednesday, June 21, 2017 11:45 AM
To: Tom Demler
Cc: debian-sparc@xxxxxxxxxxxxxxxx
Subject: Re: How to recover from blank screen on sparc64

On Wed, Jun 21, 2017 at 11:39:44AM -0400, Tom Demler wrote:
> It's probably the same situation that occurred when I tried to do the
> install from the cdrom: it appeared to boot from the cdrom but then
> the screen went black. That's what's happening now. The problem during
> install seemed to be resolved but after installing packages for a
> desktop the problem is back.

Are you seeing any error messages on the serial console?

Have you checked /var/log/Xorg.0.log?

> I used the serial console and aptitude to install some hardware
> discovery utilities. Running hwinfo --gfxcard shows the graphics card
> to be "Sun Microsystems Sun|Turbo GX Plus (cgsix)". Config status is
> "cfg=new, avail=yes, need=no, active=unknown"

There seems to be related discussion [1].

Adrian

> [1] https://lists.debian.org/debian-sparc/1999/02/msg00055.html

--
.''`. John Paul Adrian Glaubitz
: :' : Debian Developer - glaubitz@xxxxxxxxxx
`. `' Freie Universitaet Berlin - glaubitz@xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
`- GPG: 62FF 8A75 84E0 2956 9546 0006 7426 3B37 F5B5 F913



Programming list archiving by: Enterprise Git Hosting